maanantai 31. joulukuuta 2012

Lähtöpaniikki

Olen selvinnyt siitä aika hyvin. Keskeisenä strategiana oli olla ajattelematta koko asiaa. Taktiikkaa hankaloitti erityisesti huolestunut isoisä, joka ei olisi päästänyt minua ollenkaan lähtemään, mikäli asia olisi ollut hänen päätettävissään. Islanti taisi kuitenkin olla hänellekin kaikista vaihtoehdoista se vähiten paha.

Vaihtomaa valikoitui muutaman suosikin joukosta lähinnä upean luontonsa ja ulkoilma-aktiviteettiensa puolesta. Sen lisäksi Islannin yliopistossa järjestetään pari erityistä kurssia, joiden tarjoilu kevätlukukaudella määritti vaihdon ajankohdan.

Hakuprosessi oli tehty niin helpoksi kuin sen vain saa. Jyväskylän yliopistosta Islantiin pääsee muun muassa Nordlys-vaihto-ohjelman kautta. Kirjoittelin vaihtohakemuksen viime keväänä yliopiston sivuilla ja vielä ennen kesälomia minut oli nimitetty vaihtoonlähtijäksi. Lokakuun alkuun mennessä piti lähettää kohdeyliopistoon osoitettu hakukaavake ja kotilaitoksella hyväksytetty learning agreement myös postitse. Marraskuun alussa kaikki vaihtoonlähtijät saivat hyväksymisviestin kohdeyliopistolta ja jännitys saattoi alkaa.

Yleisten hakupapereiden lisäksi syksyn aikana piti pyörittää muuta vaihtoon ja ulkomaille lähtö -rulettia: varata lentoliput, irtisanoa asunto Suomessa, tehdä osoitteenmuutos, täytellä apurahalomakkeita, hakea opintotukea (joka kohosi huikealla 8 eurolla), tehdä matkustusilmoitus, ilmoittautua vaihtoonlähtijäksi ylioppilaskunnalle, hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti (missä oli hieman tekemistä, kun Kela ei ollut varma, olenko oikeutettu sosiaaliturvaan edes Suomessa), vaihtaa valuuttaa (tässä ei kumma kyllä ollut ongelmia), hankkia luottokortti (sillä ainakaan Nordea ei tue laskujen maksamista Islannin kruunuissa) ja hakea islantilaista sotua (kennitalaa).

Islantilaisen asunnon hankinta oli onneksi helppoa. Pian hyväksymissähköpostin jälkeen kaikki vaihtoon otetut pääsivät tietokantaan, josta pystyivät selaamaan Reykjavikin vuokra-asuntoja ja ottamaan yhteyttä valitsemaansa vuokraisäntään. Lähetin kyselyä varmaan 6-8 paikkaan ja sain nelisen vastausta.

Islanti on ilmeisesti noussut suosittujen vaihtomaiden listalla, koska keväällä täytellessäni hakulomaketta hain vaihtoon koko lukuvuodeksi. Kotiyliopiston hyväksymisilmoituksen jälkeen tuli kuitenkin viesti, ettei kokonaiseksi vuodeksi ollut mahdollista päästä odottamattoman suuren hakijamäärän vuoksi. Tätä ei ihan äkkiseltään arvaisi - ainakaan sen perusteella, että Islannista kertovaa matkaopasta tai suomi-islanti-sanakirjaa on lähes mahdotonta löytää! Ilmeisesti tavan turistit suuntaavat aurinkorannoille tai ainakin jonnekin muualle.

Luettuani kaikki Islannista kertovat vaihtoraportit odotukseni ovat varovaisen korkealla. Raportit ovat lähinnä vahvistaneet käsityksiäni maasta, jonne olen lähdössä ja tunne on kaikin puolin positiivinen. Kunpa vain saisin siirrettyä sen tunteen myös huolestuneempiin sieluihin, jotta voisivat luottavaisina päästää minut menemään. Tulivuorelle kiipeäminen oli ehkä liioittelua, mutta siellä mannerlaattojen välissä voisi kyllä mennä käymään...

Laukut ja rinkka pakattuna. Ylihuomenna mennään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti