perjantai 4. tammikuuta 2013

Kuin spermassa uisi

Tiedän, olen turisti, jos käyn Blue Lagoonissa, mutta pitihän se kokeilla. Tänään siis lilluttu likimain koko päivä geotermisessä kylpylässä. Blue Lagoon on kuin jättimäinen kylpytynnyri, kuin suuren suuri kylpyamme, jossa vesi ei koskaan jäähdy. Kylpylässä on yksi suuri ulkoilma-allas keskellä laavakenttää, minkä lisäksi paikasta löytyy kelluva baari(!!!), höyrysaunoja sekä tavallinen sauna. Blue Lagoonissa saa myös hyvän opiskelija-alennuksen (vink, vink)!

Blue Lagoon syntyi itse asiassa vahingossa, kun Svartsengi-voimalaitoksen tutkijat pumppasivat kuumaa vettä maan uumenista energian tuottoon ja talojen lämmitykseen. Vesi oli kuitenkin suolaista ja täynnä mineraaleja, joten sitä ei voitu johtaa suoraan pattereihin, sillä mineraalit olisivat tukkineet putket. Sen sijaan kuumaa mineraalivettä käytettiin lämmittämään makeaa juomakelpoista vettä, jonka jälkeen se johdettiin laavakentälle voimalaitoksen ympärillä. Tutkijat ajattelivat veden imeytyvän takaisin maaperään, koska laavakivi on huokoista. Mineraalit kuitenkin tukkivat kiven huokoset ja muodostui laguuni. Läheisen kylän asukkaat löysivät voimalaitoksen laguunin ja alkoivat kylpeä siinä säännöllisesti. Erityisen suosittua oli ajaa kolmen aikaan yöstä, baarien sulkeutumisen jälkeen virkistäytymään kuumassa vedessä. Pohja oli kuitenkin epätasainen ja laguunin syvyyttä ei voinut arvioida veden sameuden takia. Kun laguunilla alkoi sattua tapaturmia, voimalaitos aitasi sen ja alkoi myydä sisäänpääsylippuja valvotulle altaalle. Nykyinen Blue Lagoon on rakennettu hieman kauemmaksi voimalaitoksesta. Sen vesi ei enää kulje voimalaitoksen läpi, mutta se on edelleen 2/3 merivettä ja kumpuaa kylpylän omasta kaivosta, laavavirtojen läheisyydestä yli 200 metrin syvyydestä ja on altaaseen laskettaessa noin 38-asteista. Vedessä elää leviä, joiden on todettu kiihdyttävän ihon kollageenin tuottoa, ja siten toimivan anti aging -aineena. Kylpylää käytetään myös kuntoutukseen.

Oli siistiä lillua maitomaisessa vedessä ja tuhria aika-ajoin naamansa silica-savella (kvartsilla) - erityisesti kun tänään myrskysi. Loppujen lopuksi vedestä ei olisi halunnut nousta laisinkaan pois, koska reippaasti yli 10 m/s tuuli jäädytti heti kaiken. Maisemista on vähän vaikea sanoa, koska niitä ei oikeastaan nähnyt sumun takia. Tuulessa lentävä vesihöyry näytti aivan ympärillä riehuvalta lumimyräkältä ja sitä oli kiva seurata altaasta viini-/smoothielasi kourassa. Ja onpa todella pehmeä iho nyt. Eipä tässä muuta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti