lauantai 19. tammikuuta 2013

Luolailua

Olin erittäin onnekas, kun Jessi Nature Based Tourism -kurssilta pyysi minua mukaan miehensä järjestön lauantairetkelle. Kyseessä oli siis paikallinen pelastusjärjestö, jossa Jessin mies toimii vapaaehtoisena. Retki oli tutustumismatka saaren etelärannikolla sijaitsevaan luolaan, sillä järjestöllä oli ollut viime marraskuussa tapaus, jossa olisi pitänyt lähteä etsimään ihmisiä kyseisestä luolasta, mutta paikka ei ollut kenellekään järjestöstä tuttu (ihmiset kuitenkin löytyivät). Luola paljastui Buri-luolaksi - Islannin komeimmaksi ja kauneimmaksi tituleeratuksi laavatunneliksi, jonka noin 5 000 vuotta sitten purkautuneen tulivuoren laava on muodostanut. Lähdin siis innolla tälle tutkimusretkelle.

Luola löydettiin vasta vuonna 2005 ja sen sisäänkäynti onkin hyvin piilossa. Aukealla laavakentällä vaeltava ihminen ei helpolla löydä luolaa ellei tiedä tarkalleen, missä se on. Pelastusjärjestön henkilöillä oli luolan koordinaatit, joten kävelimme gepsiä seuraten sisäänmenoaukolle ja katosimme maan uumeniin ja kaiken nielevään pimeyteen.

Nykyisin luolaan järjestetään myös turistiopastuksia, mutta nämä aktiviteetit menevät extreme-luokkaan, sillä luola on paikoin hyvin vaikeakulkuinen. Ahtaanpaikankammoisille on kuitenkin helpotus, että sisäänmenoaukon jälkeen tunneli laajenee ja on suurimmillaan 10 metriä leveä ja 10 metriä korkea. Tunneli on noin kilometrin pituinen ja se päättyy 17 metriä syvään, pystysuoraan laavaputoukseen. Me menimme vähän pidemmälle kuin tavalliset turistiryhmät ja laskeuduimme köysillä laavarotkoon. Oli kivaa!

Valmiina lähtöön
Luolan suuaukko, mun jalkaterää oikealla laidalla (kerrankin tuli olo, että pienuudesta on hyötyä)

Luolaan sulloutumisen jälkeen edessä avautuu ensimmäinen kammio, joka on täynnä jääpuikkoja ja luonnon jääveistoksia.

Kuva oviaukolle päin
Jääluolaa seurasi jäinen mäki

Kamera lauloi
"Jäämiittejä"


Tauko

Matkalla maailman keskipisteeseen

Luolan seinää

Laavakattoa

Hassua seinää
Jääpuikkokammion jälkeen seuraa noin 700 metriä rymyä kivikossa, jonka jälkeen käytävä laajenee, lattia tasoittuu ja luola on suurimmassa kammiossa korkeimmillaan 10 metriä.
Laavaputous luolan perällä

Valjaat päälle

Ja sitten mennään
Säätöä
Meikä laskeutuu. Kuva: Jessi
17 metriä alla. Kuva: Jessi
Jessi

Sinistä laavaa

Luolan suulla tulossa pois

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti