lauantai 5. tammikuuta 2013

Nähtävyydet: Golden Circle (Kultainen kolmio)

Jos haluaa nähdä kauempana sisämaassa sijaitsevia geologisia tai muita luonnonnähtävyyksiä, helpointa on vuokrata auto ja ajaa sinne itse tai osallistua opastetulle kierrokselle. Monet yritykset (Reykjavikista esim. Reykjavik Excursions www.re.is) järjestävät useamman nähtävyyden kiertoajeluita, mutta mikäli haluaa tutustua paikkoihin rauhassa ja ajan kanssa eikä juosta kohteelta toiselle, ei tämä vaihtoehto ole ehkä parhain. Ainakin itsellä huomasin, että suurin osa ajasta meni kohteiden tuijotteluun kameran etsimen läpi eikä niistä ehtinyt oikein kunnolla nauttia tehokkaan aikataulun takia. Myös Háskóli Íslands:n ylioppilaskunta ja the Office of International Education (ask.hi.is/id/1380) järjestävät vaihtareille osoitettuja retkiä tunnettuihin paikkoihin sekä jotkin julkisen liikenteen bussit ajavat kohteiden läheltä.

Golden Circle -kiertoajelu kestää koko päivän ja sisältää vierailun maalämmöllä toimivaan kasvihuoneeseen, Gullfoss-vesiputoukselle, geysireille ja Þingvellir-kansallispuistoon mannerlaattojen saumalle. Ja vaikka kuinka turistipyydyksiä ovatkin ja täynnä kameran tiellä seisovia saksalaisia, on ne vaan hienoja!

Luomutomaattitilaa ylläpitää perheyritys. Lannoitus hoituu hohkakivellä, lämmitys, ilmankosteus ja hiilidioksidi maalämmöllä, tuholaistorjunta luonnollisilla vihollisilla ja pölytys kimalaisilla.

Gullfoss:n eli "Kultaisen vesiputouksen" nimestä on monta teoriaa
Virta saa alkunsa Langjökull-jäätiköltä ja se uhattiin valjastaa vesivoimalan käyttöön 1900-luvun alussa, mutta Sigríður Tómasdóttir, joka on mielletty Islannin ensimmäiseksi luonnonsuojelijaksi, uhkasi heittäytyä koskeen, jos se rakennettaisiin.
Vain rakkauden on sanottu pystyvän ylittämään tämä joki.
Strokkur

Strokkur purkautuu

Ilkka tulimaassa

Luonnon oma kylpyamme
Ihan kaikkea ei kannata ostaa.

Opas oli taitava ja vaihtoi ihailtavasti kieltä lennosta. Kyselin vinkkejä mm. vaeltamiseen Islannissa ja sainkin hyviä neuvoja. Karttojakin löytyi samalta reissulta. Islanti saattaa olla hintatasoltaan hivenen kalliimpi kuin Suomi, mutta tomaatit (yllättäen) ovat halvempia ja kartat jopa puolet suomalaisten retkeilykarttojen hinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti