sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Näköalapaikat keskustassa: Hallgrímskirkja ja Perlan

Islannin etelärannikko on littanaa seutua. Maaperä kohoaa sisämaahan, jota paikalliset kutsuvat "highlands". Pohjoisen vuonot muistuttavat sitten enemmän Pohjois-Norjaa korkeuseroiltaan. Myös Reykjavik on enemmänkin pannukakku eikä suuria mäkiä juuri ole. Hyvän kokonaiskuvan kaupungista saa kiipeämällä johonkin keskustan korkeista rakennuksista, kuten Hallgrímskirkjan torniin tai Perlaniin. Pääsy keskustan korkeimman rakennuksen, Hallgrímskirkjan, torniin maksaa 5 euroa, Perlaniin pääsee ilmaiseksi.

Hallgrímskirkja esiintyy myös musiikkivideolla: http://www.youtube.com/watch?v=MkxoiAQ4h_8
Perlanista pohjoiseen
Korpit ahdistelivat Perlanin katolla istuvaa haukkaa. Kuvassa korppi (Corvus corax), haukan identiteetti vielä määrittämättä.
Kuuluisan hot dog -ständin eväitä. Tältä paikalta mm. Bill Clinton ja prinsessa Diana ovat ostaneet hodarit. Hyvää oli!
Täällä on paukkunut nyt joka ikinen ilta ja tänään näimme (tai lähinnä kuulimme) ilotulittajia jopa päivällä! Jos Suomessa joskus tuntuu, että meno on järjetöntä, niin täällä se on täysin kaistapäistä. Islannissa ilmeisesti saa ampua ilotulitteita kuka vaan, missä vaan ja milloin vaan. Islantilaiset kuluttavat uutena vuotena keskimäärin 15 miljoonaa euroa ilotulitteisiin (jaettuna koko maan väkiluvulla se tekee noin reilut 50 €/hlö). Mutta tänään on loppiainen, joten annettakoon tämä heille. Voisivat vaan jälkensä korjata...

Loppiaisena Reykjavikissa järjestetään myös soihtukulkue, joka symbolisoi joulunajan päättymistä. Kuulemma myös haltiat (vai mitä lie tonttuja ovatkaan) ovat liikkeellä ja hylkeet luovat nahkansa ja kävelevät kuivalla maalla loppiaisen yönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti