sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Viðey

Eräänä kuulaana päivänä halusimme lähteä Reykjavikin pohjoispuolella sijaitsevalle Viðeyn saarelle. Talviaikaan lautta Viðeyyn lähtee noin kolmen kilometrin päästä keskustasta ja kesäaikaan vanhasta satamasta keskustan liepeiltä. Matka kestää pari minuuttia. Viðey on pitkulainen saari, jolla on olennainen historia Reykjavikin asuttamisen ja hallinnon osalta. 1900-luvun alussa saarella oli vielä ympärivuotista asutusta. Nykyisin saarella asuu yksi henkilö. Saarella sijaitsee Islannin vanhin yhä pystyssä oleva kivitalo, jonka yläkerrassa toimii ravintola ja alakerrassa on saaren elämästä kertova näyttely. Talon lisäksi saarella on kirkko, koulurakennus sekä jäänteitä Sundbakkin kylästä. Kesäisin saarella toimii hevosvuokraamo. Merkittyjä polkuja pitkin pääsee kävelemään saaren ympäri. Noin puolessa välissä saarta sijaitsee Yoko Onon John Lennonille omistama Imagine Peace Tower, joka on toivomuskaivon muotoinen jättimäinen valonheitin.

Saavuimme päivän ensimmäisellä lautalla muiden turistien kanssa ja lähdimme kiertämään saarta. Seikkailimme polkujen ulkopuolella (saarella ei oikein voi eksyä, se on kokonaan aukeata maastoa, josta näkee koko ajan sekä Reykjavikiin että Esja-vuorelle) ja kolusimme rantaa etsien merirosvoluolia löytäen kuitenkin vain luonnon jääaarteita ja meren rannalle hylkäämiä ihmeitä. Saarella pystyi todella kuulemaan hiljaisuuden ja vain luonnon omat hennot äänet keskustan melun jäädessä mantereelle. Otimme rennosti.

Sitten tajusimme, että olimme ottaneet ehkä vähän turhan rennosti, sillä aika juoksi, emmekä olleet ehtineet kiertää kuin saaren itäpäädyn. Lopulta ehdimme kieppasta Lennonin muistomerkillä asti ja sitten täytyikin juosta päivän viimeiseen lauttaan, jossa olimme ainoat matkustajat. Rattoisasti meni kolme tuntia.

Onneksi meikä ei sentään ajanut alusta.
Viðeyn saari
Pieniä polkuja pitkin pystyy kävelemään saaren ympäri.
Esja Viðeylta nähtynä

Rantakallioiden varjoista löytyi mahtavia jääpuikkoja.
"In the hole in the ground, there lived a puffin"
Laura tulossa ylös.

Eroosiota ja laavakerroksia ihmettelemässä.


Mustilta rannoilta löytyi historiallisia aarteita.
Merimetso (Phalacrocorax carbo)
Ryssänpäitä
Viðeylla on joskus ollut kiinteää asutusta.
Viðeyn kirkko sisältä
Yoko Onon toivomuskaivon muotoinen Imagine Peace Tower
Tornin kylkeen on kirjoitettu 24 kielellä "Kuvittele rauha". Kummallista kyllä, myös suomi löytyy joukosta.
"Tuossa se on!"
Tornin valo palaa John Lennonin syntymäpäivän ja kuolinpäivän välisen ajan (9.10.-8.12.) aina auringon laskettua keskiyöhön asti. Valonheitin sytytetään myös talvipäivänseisauksena ja uudenvuodenyönä sekä Yoko Onon syntymäpäivänä 18.2. ja kevätpäiväntasauksena. Valopatsaan muodostaa kuusi pienempää valopilaria, jotka yhdessä kohoavat jopa 4 km:n korkeuteen.
Saari on ilmeisesti ollut erittäinkin soinen, koska kaivettuja ojia oli paljon.
Loppujen lopuksi emme ehtineet käydä saaren länsiosassa ollenkaan.
Viðeyn vanhimmat rakennukset (jostain 1700-luvulta) ovat kivinen talo ja sen viereen rakennettu kivikirkko.
Lautta tulossa noutamaan saaren viimeisiä turisteja.

Laura veneessä
Päivän saalis. Nyt kun vielä löytäisi jostain jokaiselle simpukalle, hummerille ja merisiilille nimet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti