perjantai 1. maaliskuuta 2013

Elukoita

Yksi ensimmäisistä asioista, joita ulkomaalaiselle tulee Islannista mieleen, on yleensä islanninhevonen. Tuo lyhytjalkainen karvaturrikka on saaren ainoa sallittu hevosrotu ja se polveutuu suoraan ensimmäisistä hevosista, joita viikingit toivat mukanaan. Tämän ja Islannin isolaation takia saarelle ei saa tuoda ollenkaan hevosia. Myös jos issikka lähtee saarelta, se ei voi koskaan palata takaisin. Tällä pyritään turvaamaan islanninhevosen puhdasrotuisuus ja ennenkaikkea suojaamaan sitä tartuntataudeilta. Pitkään eristyksissä olleella populaatiolla on omat bakteerikantansa ja paikallisiin oloihin kehittynyt immuniteetti niin, että esimerkiksi Saksaan viedyt islanninhevoset ovat kärsineet taudeista enemmän kuin muut hevoset.

Hevoset eivät ole ainoita eläimiä, jotka ovat alttiita vieraille tartuntataudeille, joskin ne ovat ehkä arvokkaimpia. Tämän takia myöskään ulkomailla käytettyjä ratsastusvälineitä tai kalastusvälineitä ei saa tuoda maahan ilman sterilointia. Lemmikkejä varten on määrätty karanteeniaika, joka niiden pitää viettää pienemmällä saarella Islannin edustalla ennen maahan tuloa. Myöskään raakaa lihaa tai muita käsittelemättömiä eläintuotteita ei saa tuoda maahan.

Mutta hevosista vielä... Islanninhevonen on yksi harvoista hevosroduista, joilla on viisi askellajia. Käynnin, ravin ja laukan lisäksi useimmat issikat taitavat myös töltin ja liitopassin. Keskiviikkona käytiin testaamassa, kuinka nämä sujuvat. Itse sain ratsuksi "medium"-luokasta iäkkään, mutta innokkaan tamman, jolla oli totisesti menohaluja!


Tallilla oli oma vahti.

Minä ja ratsuni "Atta"

Hummani hei!

VesistönylitysTorstaina käytiin Jutan kanssa koulukurssin puitteissa tsekkaamassa Reykjavikin kotieläinpuisto (Húsdýragarðurinn). Sieltä löytyivät (melkein) kaikki Islannin luonnosta löytyvät maanisäkkäät sekä muutamia muita. Ei ole koskaan kiva nähdä eläimiä häkeissä emmekä viipyneet kauan. Kurssille sieltä ei oikein jäänyt mitään muuta käteen kuin kuvia, koska kaikki eläimiä koskevat infotekstit olivat vain islanniksi.

Naali (Vulpes lagopus)

Liskotalosta löytyi aktiivisia kavereita.

Hylje, Söpötys söpötys


Komea pukki

Tämä kaveri, Maðra nimeltään, oli innokas kerjäämään rapsutuksia.

Ruoka-aika

Tuijotus

Heviletti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti